Släkten Stenius har haft en central roll i utvecklingen av den finska blomsterhandeln.
År 1873 grundade Mårten Gabriel Stenius (11.5.1844 – 22.4.1906) en handelsträdgård vid Alkärr i Helsingfors tillsammans med dansken Fredrik Paludan. Paludan flyttade dock tillbaka till Danmark några år senare, och då övergick handelsträdgården helt till Stenius.
Handelsträdgården växte snabbt till att bli den största i Finland och började utbilda trädgårdsmästare med stöd av senaten. År 1879 utökade Stenius verksamheten genom att etablera en av de första blomsteraffärerna i Helsingfors centrum på Glogatan 2. Som en kuriosa kan nämnas att en viss herr Karl Fazer etablerade ett konditori på andra sidan gatan på Glogatan 3 ungefär tio år senare (1891).
Redan på 1880-talet var Mårten Gabriel Stenius orolig för kontinuiteten i sin verksamhet eftersom Helsingfors stad bara förlängde arrendeavtalet för Alkärr med ett år i taget. För att säkra handelsträdgårdens framtid köpte han 1886 gården Backas i nuvarande Haaga. Detta påbörjade ett intressant utvecklingsarbete som senare ledde till uppgörander av Munksnäs-Haaga stadsplan av Eliel Saarinen.
Vid 16 års ålder flyttade Edvard Samuel Stenius (26.2.1867 – 3.11.1950) från Nurmes till sin släkting Mårten Gabriel Stenius handelsträdgård vid Alkärr för att utbilda sig till trädgårdsmästare. Redan under sin skoltid visade han en stor benägenhet för trädgårdsskötsel och avancerade snabbt till förman för Alkärr handelsträdgård.
År 1898 grundade Edvard Samuel Stenius sin egen blomsteraffär i Helsingfors på Västra Henriksgatan 8 (numera Mannerheimvägen 2), varifrån den ett år senare flyttade till ett grannhus på Västra Henriksgatan 6, där den var verksam fram till 1920. År 1901 köpte han parcell Männistö i Hoplax av Backas gård där han byggde stora växthus efter amerikansk förebild. I dessa odlade han framgångsrikt många krukväxter som inte odlats i Finland tidigare.
1918 sålde han handelsträdgården och flyttade till sin födelseort i Nurmes. Men han längtade tillbaka till Helsingfors och 1926 köpte han tillbaka handelsträdgården i Hoplax. Handelsträdgården hade förfallit medan Stenius bodde i Nurmes, så han påbörjade betydande reparations- och nybyggnadsprojekt på gården då han flyttade tillbaka. Verksamheten gick dock inte som den brukade och han fick sälja Hoplax handelsträdgård 1930 och flyttade därifrån till Drumsö.
1931 hyrde Edvard Stenius söner Olavi och Mauno Stenius handelsträdgården på Drumsö av Julius Tallberg AB. De utökade aktivt sin verksamhet och 1940 finns det i Drumsö-paddlares årsbok en gemensam annons av handelsträdgårdarna på Drumsö, Alkärr och Hagalund, där Olavi Stenius nämns som innehavare. Driften av Hagalund handelsträdgård fortsatte till 2020 under Olavis sons, Pentti Stenius ledning.